0 Totalt: 0,00 € Meny

Torr mun

Muntorrhet är ett vanligt problem, framför allt hos äldre. En torr mun känns klibbig och det kan vara besvärligt att svälja mat. Det kan också vara svårt att tala när munnen är torr. Andra symtom kan vara avvikande smak i munnen, tungsmärta, känsla av att ha en klump i halsen och dålig andedräkt. Torr mun utsätter dig särskilt för snabb uppkomst av hål i tänderna, svampinfektion på munnens slemhinnor och tandköttsinflammation.

Torr mun är en vanlig biverkning av många läkemedel. Samtidig användning av flera olika läkemedel torkar ut munnen mera en varje läkemedel för sig. Läkemedel som orsakar muntorrhet är bl.a. många läkemedel mot psykiska tillstånd, parkinsonmediciner, epilepsimediciner, blodtrycks- och hjärtmediciner, allergimediciner, migränmediciner och läkemedel mot halsbränna. Om du har symptom på torr mun, fråga apotekspersonalen om din mediciner kan orsaka muntorrhet. Sluta inte självmant ta läkemedel som läkare ordinerat. Förutom av läkemedel orsakas muntorrhet även av en del sjukdomar och av att andas genom munnen t.ex. vid nästtäppa.

Torr mun behandlas genom att öka utsöndringen av spott, använda fuktande ämnen och tillämpa god munhygien. Utsöndringen av spott kan ökas genom att äta maträtter och mellanmål som kräver tuggande, t.ex. grönsaker, nötter och ost. Med tanke på tandhälsan är xylitoltuggummi ett bra sätt att öka tsöndringen av spott efter och mellan måltider. I stället för tuggummi kan du också använda xylitolsugtabletter.

För att fukta munnen är det bra att dricka vatten när du är törstig och skölja munnen med vatten flera gånger om dagen. Munnen kan också fuktas med mat- eller olivolja samt med fuktande lösningar och geler som kan köpas på apoteket. De bevarar fukten längre än vatten.

Andning genom munnen kan minskas genom att fukta näsan med oljehaltigt spray eller näsdroppar. Personer med torr mun ska fästa särskild uppmärksamhet vid munhygienen. Tänderna och tandmellanrummen samt tandproteserna ska rengöras dagligen. Förutom fluortandkräm är det bra att använda någon annan lokal fluorbehandling. Välj helst en tandkräm som inte skummar. Munvatten ska användas med urskillning, eftersom starka eller antibakteriella munvatten kan irritera torra munslemhinnor.
BIOTENE HAMMASTAHNA (1 × 100ml)

Tandkräm för torr mun. Glutenfri, laktosfri, sockerfri. Fluorhalt 1450 ppm.

Se produktinformation
11,76 €
BIOTENE ORALBALANCE GEL (1 × 1kpl)

Biotène Oralbalance är en långvarig, salivaersättande gel som fuktar torr mun och ger en behaglig känsla. Glutenfri, laktrosfri, sockerfri.

Se produktinformation
9,05 €
BIOTENE SUUVESI (1 × 500ml)

Uppfräschande Biotene alkoholfritt munvatten mot muntorrhet och dålig andedräkt. Alkoholfri.

Se produktinformation
14,11 €
BIOXTRA GEELI HELLÄVARAINEN KUIVALLE SUULLE (1 × 40ml)

BioXtra mungel är en effektivt fuktande saliversättare som lindrar obehag snabbt och långvarigt.

Se produktinformation
11,87 €
BIOXTRA GEELISUIHKE KUIVALLE SUULLE (1 × 50ml)

BioXtra gelspray hjälper till att upprätthålla fuktighetsbalans i munnen och att lindra obehag. Särkilt praktisk och behändig för användning under ...

Se produktinformation
9,52 €
BIOXTRA HAMMASTAHNA HELLÄVARAINEN KUIVALLE SUULLE (1 × 50ml)

BioXtra tandkräm hjälper till att förstärka munnens naturliga immunologiska och ej-immunologiska försvarsmekanismer, som normalt stöds av saliv.

Se produktinformation
7,84 €
DENTIPLUS RAIKAS (1 × 180tabl)

Inhemska Dentiplus Raikas är sugtabletter mot muntorrhet som också gynnar mun- och tandhälsan. Unika Dentiplus ökar en försvagad salivutsöndring, förstärker ...

Se produktinformation
20,37 €
ELMEX JUNIOR HAMMASTAHNA (1 × 75ml)

Elmex Junior tandkräm har designats speciellt för nya permanenta tänder. Med aminfluorid.

Se produktinformation
4,93 €
Flux Dry Mouth Raparperi-mansikka (1 × 30imeskelytabl)

Fräsch, sockerfri munåterfuktande sugtablett. Smak: rabarber-jordgubbe eller krusbär.

Se produktinformation
5,94 €
Flux Fresh Mint suuvesi 2 mg/ml (1 × 500ml)

Flux Fresh Mint munskölj har en hög fluorhalt (0,2 % NaF).

Se produktinformation
10,08 €
MERIDOL HAMMASTAHNA (1 × 75ml)

Meridol tandkräm främjar läkning av irriterat tankött.

Se produktinformation
5,82 €
SALIVIN NORDIC FRESH (1 × 50g)

Salivin är en sockerfri salivstimulerande tablett sötad med stevia och berikad med vitamin C.

Se produktinformation
6,76 €
SALIVIN PEACH (1 × 50g)

Salivin är en sockerfri sugtablett med fluor och xylitol som stimulerar salivproduktionen samtidigt som den är skonsam mot tänderna. Salivin ...

Se produktinformation
6,76 €
SALIVIN RED FRUIT (1 × 50g)

Salivin är en sockerfri sugtablett med fluor och xylitol som stimulerar salivproduktionen samtidigt som den är skonsam mot tänderna.

Se produktinformation
6,76 €
SALUTEM HAMMASTAHNA 0,15% F (1 × 70ml)

Salutem är en återfuktande specialfuktande specialtandkräm utan smakämnen, färgämnen eller natriumlaurylsulfat.

Se produktinformation
8,29 €
Xerostom Spray (1 × 15ml)

Xerostom munspray är en saliversättare särskilt för användning under dagtid. Xerostom är nästan smakfri.

Se produktinformation
7,06 €